Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 28 sierpnia 2011
SZARLOTKA Z BRZOSKWINIOWĄ NUTĄ

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru lub cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar soku z jabłek).

Nadzienie

  • 4-5 dużych jabłek
  • 2 brzoskwinie
  • cukier (ilość zależy od jabłek)
  • pół łyżeczki cynamonu

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z cukrem i cynamonem. Jabłka wykładamy na ciasto. Brzoskwinie myjemy, kroimy na cztery części, następnie w cienkie plasterki. Brzoskwinie układamy na jabłkach.

Wierzch przykrywamy pozostałym ciastem lub bawimy się w paseczki (kratkę) tak jak u mnie. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Smacznego!

niedziela, 14 sierpnia 2011
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Wiem, że dość długo już nic nowego na blogu się nie pojawiało ale spróbuję to naprawić... :) Szarlotka jest wspaniała, krucha, po prostu rozpływa się w ustach. Można ją jeść, jeść i jeść niestety kiedyś się skończy, a jak jeszcze w jedzeniu pomogą nam inni domownicy, to już całkiem... nie ma śladu po paru godzinach! Polecam.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • pół szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części.

Nadzienie

  • 12 kwaskowatych jabłek
  • ok. 8 łyżeczek cukru (na początku należy dać mniej, jeżeli jabłka będą kwaśne dosłodzić)
  • łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić, dodać cynamon. Wymieszać.

Prostokątną formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim dno formy. Posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek). Na ciasto przekładamy jabłka. Równomiernie rozprowadzamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch. Ciasto można także schłodzić w zamrażalniku i zetrzeć na tarce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 minut.

Smacznego!

niedziela, 22 maja 2011
KRUCHA SZARLOTKA POD BEZOWĄ KOŁDERKĄ

Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy przełożyć ciasto.

Beza

  • 2 białka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.

Ponadto

  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon oraz gdy jabłka są kwaśnie dodać cukier. Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je bezą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

wtorek, 15 marca 2011
SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Nadszedł czas na pierwszy przepis. Nie ukończyłem jeszcze prac przy blogu ale mimo to postanowiłem dodać pierwsze pyszne ciacho! To połączenie kruchego ciasta z jabłkami i kremem budyniowym nadaje mu świetnego smaku. Aż chce się więcej i więcej...

Składniki na dużą prostokątną blachę

Na ciasto

  • 500g mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 250g margaryny Kasia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę

  • 1 kg jabłek (śmiało można dać więcej)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 900 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto (najlepiej w kolejności: mąka, Kasia, cukier, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka). Gotowe podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść na wyłożoną pergaminem i posmarowaną tłuszczem blaszkę. Ciasto posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na ciasto. 700 ml mleka zagotować. W 200 ml rozpuścić cukier i budyń w proszku. Do gotującego się mleka wlać budyń ciągle mieszając. Gotować aż będzie bardzo gęste. Gorący budyń wylać na jabłka. Gdy przestygnie rozwałkować drugą część ciasta i dokładnie przykryć budyń. Można także schłodzić ciasto w lodówce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec przez 50 minut.