Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 15 kwietnia 2012
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Składniki

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Rozczyn drożdżowy

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka śmietany

Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże, cukier i śmietanę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Łączymy mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i jajkiem. Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w koło i kroimy tak jak pizze. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka formułując rogaliki. Układamy na blaszce posmarowanej lekko tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 15-20 minut.

piątek, 15 lipca 2011
ZATAPIANE ROGALIKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Jeszcze przed wyjazdem zachciało mi się czegoś słodkiego. Padło na rogaliki zatapiane, a że akurat mam w domu bardzo dużo czarnej porzeczki, z nią je zrobiłem. Rogaliki są pyszne, lekko kruche z wierzchu a mięciutkie i puszyste od wewnątrz. Hmm... Polecam! Przepis częściowo zaczerpnąłem ze strony Domowe Wypieki.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g drożdży

Nadzienie

  • 3 szklanki czarnej porzeczki
  • ok. 2,5 szklanki cukru

Ciepłe mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, cukrem pudrem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Margarynę lub masło rozpuszczamy. Do większej miski przekładamy pozostałą mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka i tłuszcz. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aż do powstania jednolitej gęstej masy. Zagniatamy (nie zbyt długo). Ciasto przekadamy na lnianą ściereczkę i dokładnie zawijamy, zostawiając trochę miejsca. Wkładamy do naczynia z bardzo zimną wodą, i zostawiamy na 15 minut (jeżeli ciasto po wsadzeniu do wody od razu wypływa, należy je chwilę przytrzymać pod powierzchnią wody i pozostawić do końca wymaganego czasu, z pewnością urośnie). Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je z wody i zdejmujemy ściereczkę. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 8 trójkątów (tak jak pizzę).

Przygotowujemy dżem. Czarną porzeczkę myjemy. Do garnuszka wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Przekładamy owoce. Smażymy przez 10 minut i dodajemy 2 szklanki cukru, smażymy kolejne 10 minut i dodajemy pozostały cukier. Smażymy przez 40-50 minut (mają być wyczuwalne owoce). Odstawiamy na 3 godziny do ostygnięcia.

Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy od podstawy, tworząc rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej 3 łyżkami oleju. Rogaliki smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe studzimy na kratce, i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.