Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 13 maja 2012
CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 2 pomarańczy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Stopniowo dodajemy do masy. Cienkim strumieniem wlewamy masło. Białka łączymy z masą. Na koniec wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Na zewnątrz okładamy dookoła folią aluminiową. Przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę i wstawiamy na niższy poziom w piekarniku niż ten, na którym będzie piekło się ciasto. Wkładamy formę z ciastem. Pieczemy przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu lukrujemy. 



niedziela, 03 lipca 2011
CIASTO BANANOWE

Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i bardzo mięciutkie. Zdecydowanie polecam tym, którzy je po prostu lubią, lub jeszcze nigdy nie próbowali. U mnie się ono zbytnio "nie przyjęło". Ale i tak znikło w mknieniu oka :) Według mnie idealnie do tego ciasta będzie pasował lukier cytrynowy. Aby bardziej podkreślić smak ciasta można także dodać pół łyżeczki cynamonu, będzie równie dobre. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średnie dojrzałe banany

Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.

Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).

Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.

Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.

Przekładamy do blaszki (użyłem keksowej o wymiarach 25 cm na 12 cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 50 minut.. Pierwsze 35 minut pieczemy w 190 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.