Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
poniedziałek, 09 kwietnia 2012
PANI WALEWSKA

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 6 żółtek
  • 200 g margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części.

Beza

  • 6 białek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo, małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Masa

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać aromat i zmiksować.

Ponadto

  • 560 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu).

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić.

sobota, 07 maja 2011
CIASTO DELICJE

Zgodnie z obietnicą, prezentuję pyszne ciasto Delicje! :)

PS. Niestety mistrzem w robieniu zdjęć to ja nie jestem :/

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200g cukru
  • 180g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, gdy już będą prawie ubite dodajemy 4 łyżki zimnej wody i cukier.. Ubijamy przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera! [wyłączamy mikser] Dodajemy żółtka i miksujemy przez chwilę na najwolniejszych obrotach. Dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowujemy blaszkę: wysmarowujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą tylko spód. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30 minut.

Masa

  • 500 ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 250g margaryny (polecam dać masło)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

Odlewamy pół szklanki mleka, resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odlane mleko mieszamy z mąką i żółtkami, dodajemy do pozostałego mleka i gotujemy aż do uzyskania gęstej konsystencji (jak budyń). Studzimy.

Miękką margarynę ucieramy, ciągle miksując stopniowo dodajemy przestygniętą masę.

Ponadto

  • galaretka wiśniowa (lub inna, wg uznania)
  • wiśnie (jeżeli użyjemy innej galaretki owoce również należy do niej dopasować lub je pominąć)
  • polewa czekoladowa (gotowa lub można użyć mojego przepisu, który znajdziecie tutaj)

Galaretkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu.

Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty. Na jednen wykładamy masę, układamy wiśnie, lekko je wciskając w masę. Z drugiego wykrawamy nieduże dziurki, robiąc odstępy między nimi, tak aby biszkopt trzymał się w całości. Tak przygotowanym biszkoptem nakrywamy masę. Do dziurek wlewamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy ją wykrojonymi krążkami. Całość polewamy polewą czekoladową według uznania. Ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny (najlepiej zostawić ciasto w lodówce na 24 godziny).