Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 09 lutego 2013
TORT URODZINOWY

Dzisiaj taki wpis na szybko, bez przepisu. Moja siostrzenica obchodzi dzisiaj 6. urodziny. Z tej okazji powstał taki oto tort :)



Tagi: tort urodziny
12:48, galeriasmaku2 , TORTY
Link Komentarze (4) »
sobota, 25 czerwca 2011
TORT TRUSKAWKOWO-WANILIOWY

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wodę i cukier. Po 2 minutach dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Tłuszczem smarujemy i posypujemy bułką tartą tylko spód tortownicy. Przekłądamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa waniliowa

  • opakowanie masy wanilowej Deco Morreno
  • 300 ml mleka
  • ewentualnie 100 g masła

Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Masa truskawkowa

  • opakowanie "Śnieżki"
  • 200 ml mleka
  • galaretka truskawkowa
  • ok. 200 g truskawek

Truskawki miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy do truskawek. Odstawiamy do lodówki. "Śnieżkę" ubijamy z mlekiem na sztywno. Dodajemy tężejące truskawki i wszystko dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Ponadto

  • 800 g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Spód umieszczamy w tortownicy i wykładamy prawie całą masę wanilową. Na to układamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy biszkoptem. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki truskawki i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wyjmujemy i zalewamy truskawki. Tort umieszczamy w zamrażalniku na kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy tort z zamrażalnika i przekładamy go z tortownicy na tacę. Boki tortu smarujemy dokładnie masą truskawkową. Przy użyciu szprycy cukierniczej oraz masy truskawkowej i pozostałej masy waniliowej ozdabiamy tort.


15:28, galeriasmaku2 , TORTY
Link Komentarze (6) »