Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 21 sierpnia 2011
BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki na ok. 10 babeczek

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki (200 g)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wody
  • 125 g margaryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wcześniej posmarowane tłuszczem i lekko posypane bułką tartą foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 18 minut. Wyciągamy babeczki z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.

Krem budyniowy

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 margaryny lub kostka (200 g) masła
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W 3/4 szklanki mleka rozprowadzamy obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy. Ciągle mieszając wlewamy mleko z mąkami. Gotujemy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem. Ciągle ucierając dodajemy po jednej łyżce budyń. Gotowy krem odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na godzinę z czego na ostatnie 10 minut chłodzenia wkładamy do zamrażalnika. Kremem wypełniamy babeczki. Najlepiej smakują z owocami takimi jak kiwi, truskawki, mandarynki czy czerwona porzeczka, a także z czekoladą. Ja akurat w domu posiadałem tylko czarną porzeczkę, a do sklepu po inne owoce po prostu nie chciało mi  się iść mimo iż sklep mam niemalże pod nosem. Leniuch ze mnie i tyle :)

Smacznego!

sobota, 09 lipca 2011
MUFFINKI Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • porcja domowego mleka zagęszczonego
  • jeżeli chcemy aby muffinki były nadziewane: dżem, marmolada lub konfitura

W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej łączymy jajko z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Przygotowujemy foremki na muffinki domowej roboty. Do każdej nakładamy 1,5 łyżki ciasta, na to ok. 2 łyżeczek mleka zagęszczonego i kolejną warstwę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 25 minut.


piątek, 01 lipca 2011
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI (PRZEPIS II) ORAZ DOMOWE FOREMKI NA MUFFINKI

Składniki na 14 muffinek*

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 1/3 kostki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka świeżych wiśni

W jednej misce łączymy składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. W drugiej, łączymy skłądniki mokre, czyli jajko, mleko i uprzednio rozpuszczone i ostygnięte masło. Składniki mokre łączymy z suchymi. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut.

Pianka

  • 2 duże białka
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Białka, cukier i wodę umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Ubijamy mikserem przez 1 minutę. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Nad nim umieszczamy miskę z białkami (nie powinna dotykać powierzchni wody) i ubijamy przez równe 12 minut. Białka z każdą chwilą ubijania powinny być coraz gęstsze. Gotowe przekładamy do szprycy i wyciskamy spirale na babeczki. Babeczki umieszczamy w lodówce na 6 godzin.

Czekolada

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju (użyłem z oliwek)

Czekolady połamać i umieścić w szklanej misce razem z olejem. W garnku zagotować wodę. Nad nim umieścić miskę z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę przelać do filiżanki i zanurzać w niej piankowe spiralki. Babeczki odstawić do lodówki na 30-60 minut.


Składniki na 14 foremek na muffinki :)

Powiem szczerze, że jest to super rozwiązanie. Praktyczne i szybkie w wykonaniu, dzięki którym możemy cieszyć się pysznymi muffinkami nawet tam, gdzie nie posiadamy przy sobie formy. Oczywiście można je upiec w samych papilotkach, jadnak zaowocuje to płaskimi muffinkami. Sposób na foremki domowej roboty pochodzi z tego bloga. Polecam!

  • 14 pasków folii aluminiowej o wymiarach 14 na 28 cm
  • 14 kwadratów papieru do pieczenia (ewentualnie śniadaniowego) o wymiarach 12 na 12 cm

Paski folii aluminiowej składamy na pół, tak aby powstał nam kwadrat. Na środku stawiamy szklankę (użyłem szklanki o średnicy 5 cm) i przykładamy dokładnie folię do szklanki. Do środka wkładamy papier i powtarzamy etap ze szklanką.

* jeżeli użyjemy foremek własnej roboty


czwartek, 23 czerwca 2011
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Składniki

  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 110 g masła
  • 250 g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • wiśnie

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszając (lub miksując na najniższych obrotach miksera) dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę przesiewamy dwukrotnie i mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy. Masło roztapiamy i studzimy. Wlewamy cienkim strumieniem do ciasta. Do blaszki do pieczenia muffin wkładamy papilotki. Na spód kładziemy po dwie wiśnie, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Na wierzch kładziemy kolejne dwie wiśnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C (lub 150 stopni C, jeżeli pieczemy z termoobiegiem) piekarniku przez 20 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.


sobota, 26 marca 2011
BABECZKI CYTRYNOWE


Sobota, to taki dzień, kiedy chce się zjeść coś słodkiego, zwłaszcza jeśli za oknem niezbyt zachęcająca pogoda... Babeczki cytrynowe są niedość, że pyszne to jeszcze bardzo szybkie w wykonaniu. Polecam bardzo ten przepis.


Składniki na 9 dużych babeczek*

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki margaryny lub masła
  • kilka kropel olejku cytrynowego lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny

Wykonanie

W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W misce miksera łączymy mleko, jajko, roztopione masło lub margarynę, olejek i skórkę cytrynową. Stopniowo dodajemy mieszankę 'suchych składników'. Chwilę miksujemy. Foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną buki tartej. Napełniamy ciastem ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.


Składniki na lukier

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 4-5 łyżeczki cukru pudru
  • odrobina olejku cytrynowego

Wykonanie

Do kubeczka wlewamy sok z cytryny i wodę, następnie dodajemy cukier puder i olejek. Dokładnie mieszamy.

Babeczki podajemy polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.


* jeśli użyjemy małych foremek, babeczek wyjdzie więcej