Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
piątek, 08 lipca 2011
DOMOWE MLEKO ZAGĘSZCZONE

Zapewne nie raz kupowaliście gotowe mleko czy to słodzone czy nie w puszcze. U mnie koszt jednej takiej puszki to ok. 5-6 zł. Teraz możecie je przygotować sami :) Ha, jak widać na wszystko są sposoby... :D

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru

Mleko z cukrem mieszamy w garnuszku i gotujemy przez godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (należy uważać aby nie wykipiało). Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

WSKAZÓWKA 1: Mleko po gotowaniu go przez godzinę zyska lekko złotawy kolor, jeżeli chcemy aby było ono białe, należy gotować je przez ok. 30 minut.

WSKAZÓWKA 2: Mleko po ugotowani jest dość rzadkie, jeżeli chcemy uzyskać gęstsze należy dodać więcej cukru, wg uznania :) lub przełożyć mleko do np. niedużej keksówki (wyłożonej folią spożywczą) i wstawić do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny, po tym czasie powinno być w miarę gęste.

WSKAZÓWKA 3: Jeżeli chcemy wykorzystać nasze mleko do np. domowych krówek należy je gotować do momentu uzyskania gęstości mniej więcej śmietany oraz  dodać do niego łyżkę masła i dokładnie wymieszać lub zmiksować.


Przepis bierze udział w akcji Domowy wyrób

Domowy wyrób

czwartek, 23 czerwca 2011
KASZA MANNA Z MASŁEM

Niestety, nie zdołałem zrobić zdjęcia. Mimo to postanowiłem dodać przepis, ponieważ według mnie jest to zaraz po kremowej kaszce mannej z przepisu dorotus76, najlepszy sposób na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Autorem przepisu jestem ja :) Polecam!

Składniki na 2 porcje

  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyźki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka masła

W garnuszku zagotowujemy szklankę mleka ze śmietaną, solą i cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną. Wlewamy, ciągle mieszając, na wrzące mleko. Gotujemy przez 3-4 minuty, od czau do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z masłem. Podajemy z sokiem wiśniowym, owocami... wedle upodobań.

sobota, 11 czerwca 2011
GALARETKI W MISECZKACH Z POMARAŃCZY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Idealny przysmak na różne imprezy. Doskonale sprawdzi się jako deser podczas imienin czy urodzin najmłodzych domowników, ale nie jest nigdzie przecież napisane, że Ci więksi nie mogą go skosztować :) Polecam!

Składniki

  • 4 pomarańcze
  • galaretka o smaku agrestowym
  • galaretka o smaku cytrynowym
  • bita śmietana w proszku
  • 200 ml mleka

Pomarańcze przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Galaretki przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu (można dać mniej wody), odstawiamy w chłodne (ale nie do lodówki) miejsce do przestygnięcia. Do połówek pomarańczy wlewamy po 3 łyżki galaretki cytrynowej, odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut aż do ścięcia. Po tym czasie na cytrynową galaretkę wylewamy agrestową i ponownie chłodzimy. Bitą śmietanę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotową dekorujemy galaretki.