Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 28 maja 2011
CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Składniki

  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 500 g mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki wody
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dowolne owoce (u mnie wiśnie z kompotu)

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać 1/3 szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wlewamy mleko, masło i wodę, dodajemy 3 czubate łyżki cukru i jajko. Wszystko dokładnie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch układamy owoce. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośniecia.

Kruszonka

  • 1/4 kostki margaryny
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.

Gotową kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wiśnie.

Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut.