Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
czwartek, 16 czerwca 2011
PĄCZKI HISZPAŃSKIE

Uwielbiane przez wszystkich. Można je podawać w wersji słodkiej - z lukrem, lub jeść zaraz po usmażeniu, jeżeli nie przepadamy lub po prostu nie mamy ochoty na coś słodkiego. W sklepach i cukierniach można je spotkać pod nazwą gniazdka. Ciasto parzone, bo właśnie z niego są wykonane, po usmażeniu jest wilgotne i co najważniejsze bardzo dobre.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • szczypta soli

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek wody
  • 3-4 łyżeczki świeżego soku z cytryny

W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Zmniejszamy ogień. Mąkę przesiewamy i dodajemy jednym ruchem do wody. Miksujemy aż do uzyskania gęstej gładkiej masy. Studzimy. Miksując wbijamy kolejno jajka. Przy ostatnim jajku należy ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Papier pergaminowy tniemy na kwadraty o boku ok. 10 cm i smarujemy odrobiną tłuszczu. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier pergaminowy. Smażymy (papierem do góry - po 1 minucie należy go usunąć) na głębokim oleju przez 4-5 minuty z każdej strony. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. Przestygnięte pączki (lub jak kto woli - gniazdka) polewamy gotowym lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia.

piątek, 03 czerwca 2011
PĄCZUSIE DROŻDŻOWE

Coś ostatnio dodaję przepisy na drożdżowe słodkości, nie wiem dlaczego, jakoś tak mnie naleciało na drożdżowe wypieki. Chyba najprostszym wytłumaczeniem jest fakt iż uwielbiam wszystko co drożdżowe, a przepisów mam od groma więc jeszcze nie raz coś dodam :)

Składniki

  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła lub margaryny
  • 300 g mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g drożdży świeżych

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i 4 łyżkami mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i cukier waniliowy, dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, jajko i masło. Dokładnie zagniatamy i pozostawiamy po przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny (ciasto nie powinno urosnąć dość duże). Z gotowego ciasta odrywamy kawałki i formujemy nieduże kulki (lub inne śmieszne kształty). Smażnymy na głębokim oleju na złoty kolor (ok. 3-4 minuty) z obu stron. Podawać obtoczone cukrem pudrem.