Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 30 kwietnia 2011
CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

Lekkie, delikatne i aromatyczne ciasto. Bardzo polecam. Ja do tego przepisu powracam i będę powracał!

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • pomarańcza

Wykonanie

Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na jednloitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy. Przestygniętą margarynę wlać cienkim strumieniem, miksować na gładką masę. Pomarańczę sparzyć wrządkiem. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Z całej wycisnąć sok. Dodać kakao, sok i skórkę. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w 170 st. C przez 35 minut.