Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 23 kwietnia 2011
MAKOWIEC JAPOŃSKI

Składniki

  • 1,5 szklanki maku (200g)
  • 4 jabłka
  • 5 jajek
  • paczka rodzynek
  • opakowanie mieszanki kandyzowanych owoców
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • kostka Kasia
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • szklanka mleka

Wykonanie

Mleko zagotować, zalać mak, odstawić na godzinę. Mak odcedzić i zmielić 2 razy. Oddzielamy białka od żółtek, żółtka ucieramy z Kasią i cukrem pudrem na jednolitą masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Następnie dodajemy jabłka, mak, rodzynki i owoce. Dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki łączymy z masą. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyspaną bułką tartą formę i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy 50 minut.

Polewa czekoladowa

  • 100g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

W garnuszku topimy margarynę, dodajemy cukier puder, kakao i mleko. Podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do momentu połączenia się składników. Zdejmyjemy z ognia i dodajemy mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy aż masa będzie gładka.

Gotową polewą dekorujemy przestygnięte ciasto.