Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
poniedziałek, 06 czerwca 2011
KOLOROWA BABKA

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka kakao
  • opakowanie kisielu o smaku wiśniowym
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Cienkim strumieniem wlewamy przestygnięte masło. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy do masy. Dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej kakao a do trzeciej kisiel. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy przekładamy ciasto, na przemian: łyżka białego, łyżka różowego, łyżka brązowego i tak do wykorzystania ciasta. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

18:39, galeriasmaku2 , BABKI
Link Dodaj komentarz »