Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 29 maja 2011
RACUCHY DROŻDŻOWE

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1-2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godziny).

Ciasto nabieramy łyżką, uprzednio namoczoną w oleju, by ciasto łatwo się odkleiło. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z czym tylko lubicie, z dżemem, czekoladą itd., mi najlepiej smakują opruszone cukrem pudrem.

wtorek, 17 maja 2011
JOGURTOWE PLACUSZKI Z JABŁKAMI

Delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach placuszki. Idealne na podwieczorek, pyszne są zarówno na ciepło jak i na zimno, jak kto woli.

Składniki

  • 1/5 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jabłka

Margarynę topimy, odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno, ciągle miksując: jogurt, 1 szklankę mąki, margarynę, wodę gazowaną, pozostałą mąkę i mleko. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z ciastem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem.

środa, 16 marca 2011
PLACUSZKI IDEALNE

Zapewne nie raz zastanawialiście się co zjeść na śniadanie lub kolację. Przedstawiam pyszne, delikatne i  puszyste placuszki, które rozpływają się w ustach. Idealnie smakują tradycyjnie z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem, czekoladą czy syropem klonowym.


Składniki na ok. 25-30 małych placuszków

  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Wykonanie

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Mieszając wlewać stopniowo mleko. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Placuszki smażyć* na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju lub całkowicie bez tłuszczu na patelni teflonowej.

* Podczas smażenia należy szczególnie uważać przy przewracaniu ich na drugą stronę, gdyż są bardzo delikatne!

** Czas smażenia u mnie wynosi zawsze ok. 30-60 sekund.