Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 14 maja 2011
JABŁKA W CIEŚCIE

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • jabłka (ich ilość uzależniona jest od wielkości zarówno formy jak i jabłek)
  • cynamon
  • rodzynki (ok. 100 g)

Z margaryny, serka, mąki, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i przekłądamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. W zagłębienia jabłek wkładamy rodzynki. Jabłka układamy na cieście wydrążeniem do dołu. Posypujemy cynamonem. Dokładnie przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C na złoty kolor (moje piekło się 35 minut). Po upieczeniu polewamy lukrem.