Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 01 maja 2011
CIASTO MARCHEWKOWE

Ciasto jest lekkie, aromatyczne, w smaku przypomina piernika i co najważniejsze jest naprawdę bardzo dobre. Marchewki są praktycznie w tym cieście niewyczuwalne. 

Składniki

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju (250 ml)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Wykonanie

Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy olej, cały czas ucierając. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, ucieramy do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. To samo robimy z pomarańczą, tylko, że jej nie obieramy :) Dodajemy do masy cynamon, cukier waniliowy i marchewkę wymieszaną ze skórką pomarańczy. Miksujemy przez chwilę. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.


niedziela, 20 marca 2011
EKSPRESOWY MURZYNEK

Idealny na niedzielne popołudnie, do kawy. Przepis ten sprawdzi się także dla niespodziwanych gości. Jest to prostsza i tańsza wersja popularnego murzynka, którego przepis również dodam w najbliższym czasie. Ekspresowy murzynek piekę już od jakiegoś czasu i tylko raz wyszedł mi zakalec, ale to był naprawdę na szybko robiony, więc się nawet zbytnio nie zdziwiłem.


Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody*
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki dżemu lub powideł**

Wykonanie

Mąkę, cukier, cynamon i kakao wsypujemy do miski i mieszamy, wlewamy mleko i olej, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko i sodę, dalej miksując. Mksujemy aż składniki dobrze się połączą. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą małej formy (najlepiej keksowej). Pieczemy 45 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarnika. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.


* w żadnym wypadku nie należy sody zastępować proszkiem do pieczenia, bo ciasto się nie uda!

** dżem nada ciastu wilgotności, jednak jeżeli nie mamy żadnego pod ręką to należy go pominąc, bez tego ciacho również się uda ;)

18:45, galeriasmaku2 , PIERNIKI
Link Dodaj komentarz »