Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 07 kwietnia 2012
MAZUREK CZEKOLADOWY

Składniki

  • 350 g mąki
  • 50 g cukru lub cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • łyżka śmietany
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą wylepiamy spód formy (wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką). Z mniejszej części lepimy warkocz i oblepiamy nim dookoła ciasto. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Masa czekoladowa

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • szklanka śmietany 30% lub 36%
  • łyżka masła
  • 3 łyżki wody

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę. Do mniejszego wlewamy wodę i umieszczamy go w większym. Dodajemy czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Gotową rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania.


niedziela, 25 marca 2012
BABKA Z JABŁKAMI

Składniki

  • 190 g miękkiej margaryny
  • 255 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 duże jabłka

Wykonanie

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy przez ok. 10 minut do uzyskania jasnej masy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przekładamy mniejszą połowę ciasta na to układamy pokrojone jabłka i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Na wierzchu układamy jabłka. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut (długość pieczenia uzależniona jest od wielkości użytej formy). Po upieczeniu babkę można polukrować. 

sobota, 23 kwietnia 2011
CYTRYNOWA BABKA PIASKOWA

Składniki

  • szklanka mąki tortowej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • kostka Kasia
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 cytryna

Wykonanie

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Do masy dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko i wymieszać z mąką ziemniaczaną, stopniowo dodawać do masy. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach, z połowy wycisnąć sok. Dodać do masy. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy z kominem (u mnie o średnicy 20cm) i piec w 160 st. C od 40 do 75 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości użytej formy. Moja siedziała 75 minut.

Lukier

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok i aromat. Ucieramy łyżką na gładki lukier.

Po upieczeniu i ostudzeniu babki, lukrujemy wierzch i posypujemy mieszanką kandyzowanych owoców.

piątek, 22 kwietnia 2011
MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki

    • 1 paczka wafli (kwadratowych)
    • 100g białej lub mlecznej czekolady
    • 3 łyżki śmietanki 36%
    • puszka słodzonego mleka skondensowanego (533g)
    • 1/2 kostki masła śmietankowego
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • pomarańcza do dekoracji

 

Wykonanie

Przygotowujemy kajmak: puszkę mleka zalewamy w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, pamiętając aby cały czas uzupełniać wyparowaną wodę. Puszka musi być cała zakryta wodą!

Robimy krem: czekoladę łamiemy, wkładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy na gładki krem.

Odcinamy ok. 1/3 wafli, tak aby powstał nam prostokąt. Smarujemy każdy przygotowanym kajmakiem (należy zostawić ok. 2-3 łyżki kajmaku na wierzch), układając jeden na drugi. Na wierzchu kładziemy ostatni nie posmarowany wafel. Owijamy folią spożywczą, dociskamy czymś ciężkim i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Zdejmujemy folię i smarujemy wierzch mazurka odłożonym kajmakiem. Brzegi dekorujemy kremem z czekolady i plasterkami pomarańczy.