Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 14 kwietnia 2012
KEKS

Składniki

  • 500 g m±ki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • bakalie (u mnie mango, cytron, ananas, rodzynki)

Wykonanie

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem na gładk± masę. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe. Dodajemy kolejno po jednym jajku. M±kę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sod± i sol±. Następnie do masy dodajemy stopniowo po 2 łyżki połowę m±ki. Wlewamy mleko i dodajemy pozostał± m±kę. Bakalie mieszamy z łyżk± m±ki. Na końcu ciasto ł±czymy z aromatem i bakaliami. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej m±k± formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 60 minut. Jeżeli używamy formy typowo keksowej czas pieczenia będzie zależał od jej wielko¶ci i wyniesie ok. 70 minut. 

niedziela, 19 czerwca 2011
CYTRYNOWY KEKS WALDORF ASTORIA

Ciasto przepyszne! Wilgotne i bardzo mocno cytrynowe - co¶ dla wielbicieli cytrusowych ciast. Przepis pochodzi z Galerii Potraw.

Składniki

  • szklanka + 3,5 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki + 1 łyżka m±ki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki ¶mietany
  • 2 kieliszki ¶wieżego soku z cytryny
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 6 łyżek masła

Mikserem ł±czymy m±kę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera aż do uzyskania gładkiej masy. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy trzepaczk± ze ¶mietan± i sokiem z cytryny. Dodajemy do masy razem ze skórk± cytrynow±. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy (najlepiej keksowej) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułk± tart±. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku przez ok. 50-65 minut. Gotowe ciasto można polać lukrem cytrynowym.