Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
wtorek, 15 marca 2011
SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Nadszedł czas na pierwszy przepis. Nie ukończyłem jeszcze prac przy blogu ale mimo to postanowiłem dodać pierwsze pyszne ciacho! To połączenie kruchego ciasta z jabłkami i kremem budyniowym nadaje mu świetnego smaku. Aż chce się więcej i więcej...

Składniki na dużą prostokątną blachę

Na ciasto

  • 500g mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 250g margaryny Kasia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę

  • 1 kg jabłek (śmiało można dać więcej)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 900 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto (najlepiej w kolejności: mąka, Kasia, cukier, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka). Gotowe podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść na wyłożoną pergaminem i posmarowaną tłuszczem blaszkę. Ciasto posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na ciasto. 700 ml mleka zagotować. W 200 ml rozpuścić cukier i budyń w proszku. Do gotującego się mleka wlać budyń ciągle mieszając. Gotować aż będzie bardzo gęste. Gorący budyń wylać na jabłka. Gdy przestygnie rozwałkować drugą część ciasta i dokładnie przykryć budyń. Można także schłodzić ciasto w lodówce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec przez 50 minut.

Galeria Smaku wita!

Witam, na moim nowym blogu!

Ma to być nowoczesna forma starego zeszytu z przepisami i karteczek z zapiskami, które zawsze się gdzieś zapodziewały.

Będę tutaj co jakiś czas dodawał przepisy na wspaniałe, pyszne i domowe ciasta (a może i skuszę się do dodawania i innych potraw...hmm :)

Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten blog i będziecie tu powracać!

 

Pozdrawiam

1 ... 6 , 7 , 8 , 9