Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 28 maja 2011
CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Składniki

  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 500 g mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki wody
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dowolne owoce (u mnie wiśnie z kompotu)

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać 1/3 szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wlewamy mleko, masło i wodę, dodajemy 3 czubate łyżki cukru i jajko. Wszystko dokładnie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch układamy owoce. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośniecia.

Kruszonka

  • 1/4 kostki margaryny
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.

Gotową kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wiśnie.

Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut.

 

czwartek, 26 maja 2011
CIASTO Z TRUSKAWKAMI

To ciasto jest przepyszne. Puszyste, pachnące owocami. Po prostu nie można tego opisać słowami. Oczywiście owoce można użyć przeróżne, ja robiłem to ciasto już z wiśniami, jabłkami, nektarynkami, rabarbarem a teraz z truskawkami. Przepis warty polecenia! :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki

  • 120 g masła
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g świeżych truskawek

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kolei jajka, szczyptę soli i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i układamy owoce (ja truskawki pokroiłem na ćwiartki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 22 maja 2011
KRUCHA SZARLOTKA POD BEZOWĄ KOŁDERKĄ

Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy przełożyć ciasto.

Beza

  • 2 białka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.

Ponadto

  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon oraz gdy jabłka są kwaśnie dodać cukier. Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je bezą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

wtorek, 17 maja 2011
JOGURTOWE PLACUSZKI Z JABŁKAMI

Delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach placuszki. Idealne na podwieczorek, pyszne są zarówno na ciepło jak i na zimno, jak kto woli.

Składniki

  • 1/5 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jabłka

Margarynę topimy, odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno, ciągle miksując: jogurt, 1 szklankę mąki, margarynę, wodę gazowaną, pozostałą mąkę i mleko. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z ciastem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem.

sobota, 14 maja 2011
JABŁKA W CIEŚCIE

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • jabłka (ich ilość uzależniona jest od wielkości zarówno formy jak i jabłek)
  • cynamon
  • rodzynki (ok. 100 g)

Z margaryny, serka, mąki, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i przekłądamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. W zagłębienia jabłek wkładamy rodzynki. Jabłka układamy na cieście wydrążeniem do dołu. Posypujemy cynamonem. Dokładnie przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C na złoty kolor (moje piekło się 35 minut). Po upieczeniu polewamy lukrem.

sobota, 07 maja 2011
ZDECYDUJ CO MAM UPIEC

Od dzisiaj po raz kolejny będziecie mogli głosować jakie ciasto mam upiec. Zwycięskie ciasto upiekę za tydzień w sobotę. A więc zapraszam do głosowania!

SONDA
Co mam upiec?
Murzynek gotowany (3) 21% 21%
Cytrynowy keks Waldorf Astoria (4) 29% 29%
Jabłka w cieście (7) 50% 50%

Łącznie oddano 14 głosów