Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 19 czerwca 2011
CYTRYNOWY KEKS WALDORF ASTORIA

Ciasto przepyszne! Wilgotne i bardzo mocno cytrynowe - coś dla wielbicieli cytrusowych ciast. Przepis pochodzi z Galerii Potraw.

Składniki

  • szklanka + 3,5 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 kieliszki świeżego soku z cytryny
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 6 łyżek masła

Mikserem łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera aż do uzyskania gładkiej masy. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy trzepaczką ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodajemy do masy razem ze skórką cytrynową. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy (najlepiej keksowej) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku przez ok. 50-65 minut. Gotowe ciasto można polać lukrem cytrynowym.

czwartek, 16 czerwca 2011
PĄCZKI HISZPAŃSKIE

Uwielbiane przez wszystkich. Można je podawać w wersji słodkiej - z lukrem, lub jeść zaraz po usmażeniu, jeżeli nie przepadamy lub po prostu nie mamy ochoty na coś słodkiego. W sklepach i cukierniach można je spotkać pod nazwą gniazdka. Ciasto parzone, bo właśnie z niego są wykonane, po usmażeniu jest wilgotne i co najważniejsze bardzo dobre.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • szczypta soli

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek wody
  • 3-4 łyżeczki świeżego soku z cytryny

W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Zmniejszamy ogień. Mąkę przesiewamy i dodajemy jednym ruchem do wody. Miksujemy aż do uzyskania gęstej gładkiej masy. Studzimy. Miksując wbijamy kolejno jajka. Przy ostatnim jajku należy ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Papier pergaminowy tniemy na kwadraty o boku ok. 10 cm i smarujemy odrobiną tłuszczu. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier pergaminowy. Smażymy (papierem do góry - po 1 minucie należy go usunąć) na głębokim oleju przez 4-5 minuty z każdej strony. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. Przestygnięte pączki (lub jak kto woli - gniazdka) polewamy gotowym lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia.

sobota, 11 czerwca 2011
GALARETKI W MISECZKACH Z POMARAŃCZY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Idealny przysmak na różne imprezy. Doskonale sprawdzi się jako deser podczas imienin czy urodzin najmłodzych domowników, ale nie jest nigdzie przecież napisane, że Ci więksi nie mogą go skosztować :) Polecam!

Składniki

  • 4 pomarańcze
  • galaretka o smaku agrestowym
  • galaretka o smaku cytrynowym
  • bita śmietana w proszku
  • 200 ml mleka

Pomarańcze przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Galaretki przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu (można dać mniej wody), odstawiamy w chłodne (ale nie do lodówki) miejsce do przestygnięcia. Do połówek pomarańczy wlewamy po 3 łyżki galaretki cytrynowej, odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut aż do ścięcia. Po tym czasie na cytrynową galaretkę wylewamy agrestową i ponownie chłodzimy. Bitą śmietanę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotową dekorujemy galaretki.

poniedziałek, 06 czerwca 2011
KOLOROWA BABKA

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka kakao
  • opakowanie kisielu o smaku wiśniowym
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Cienkim strumieniem wlewamy przestygnięte masło. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy do masy. Dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej kakao a do trzeciej kisiel. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy przekładamy ciasto, na przemian: łyżka białego, łyżka różowego, łyżka brązowego i tak do wykorzystania ciasta. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

18:39, galeriasmaku2 , BABKI
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 czerwca 2011
PĄCZUSIE DROŻDŻOWE

Coś ostatnio dodaję przepisy na drożdżowe słodkości, nie wiem dlaczego, jakoś tak mnie naleciało na drożdżowe wypieki. Chyba najprostszym wytłumaczeniem jest fakt iż uwielbiam wszystko co drożdżowe, a przepisów mam od groma więc jeszcze nie raz coś dodam :)

Składniki

  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła lub margaryny
  • 300 g mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g drożdży świeżych

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i 4 łyżkami mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i cukier waniliowy, dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, jajko i masło. Dokładnie zagniatamy i pozostawiamy po przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny (ciasto nie powinno urosnąć dość duże). Z gotowego ciasta odrywamy kawałki i formujemy nieduże kulki (lub inne śmieszne kształty). Smażnymy na głębokim oleju na złoty kolor (ok. 3-4 minuty) z obu stron. Podawać obtoczone cukrem pudrem.

niedziela, 29 maja 2011
RACUCHY DROŻDŻOWE

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1-2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godziny).

Ciasto nabieramy łyżką, uprzednio namoczoną w oleju, by ciasto łatwo się odkleiło. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z czym tylko lubicie, z dżemem, czekoladą itd., mi najlepiej smakują opruszone cukrem pudrem.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9