Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
piątek, 08 lipca 2011
DOMOWE MLEKO ZAGĘSZCZONE

Zapewne nie raz kupowaliście gotowe mleko czy to słodzone czy nie w puszcze. U mnie koszt jednej takiej puszki to ok. 5-6 zł. Teraz możecie je przygotować sami :) Ha, jak widać na wszystko są sposoby... :D

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru

Mleko z cukrem mieszamy w garnuszku i gotujemy przez godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (należy uważać aby nie wykipiało). Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

WSKAZÓWKA 1: Mleko po gotowaniu go przez godzinę zyska lekko złotawy kolor, jeżeli chcemy aby było ono białe, należy gotować je przez ok. 30 minut.

WSKAZÓWKA 2: Mleko po ugotowani jest dość rzadkie, jeżeli chcemy uzyskać gęstsze należy dodać więcej cukru, wg uznania :) lub przełożyć mleko do np. niedużej keksówki (wyłożonej folią spożywczą) i wstawić do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny, po tym czasie powinno być w miarę gęste.

WSKAZÓWKA 3: Jeżeli chcemy wykorzystać nasze mleko do np. domowych krówek należy je gotować do momentu uzyskania gęstości mniej więcej śmietany oraz  dodać do niego łyżkę masła i dokładnie wymieszać lub zmiksować.


Przepis bierze udział w akcji Domowy wyrób

Domowy wyrób

niedziela, 03 lipca 2011
CIASTO BANANOWE

Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i bardzo mięciutkie. Zdecydowanie polecam tym, którzy je po prostu lubią, lub jeszcze nigdy nie próbowali. U mnie się ono zbytnio "nie przyjęło". Ale i tak znikło w mknieniu oka :) Według mnie idealnie do tego ciasta będzie pasował lukier cytrynowy. Aby bardziej podkreślić smak ciasta można także dodać pół łyżeczki cynamonu, będzie równie dobre. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średnie dojrzałe banany

Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.

Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).

Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.

Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.

Przekładamy do blaszki (użyłem keksowej o wymiarach 25 cm na 12 cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 50 minut.. Pierwsze 35 minut pieczemy w 190 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.


piątek, 01 lipca 2011
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI (PRZEPIS II) ORAZ DOMOWE FOREMKI NA MUFFINKI

Składniki na 14 muffinek*

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 1/3 kostki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka świeżych wiśni

W jednej misce łączymy składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. W drugiej, łączymy skłądniki mokre, czyli jajko, mleko i uprzednio rozpuszczone i ostygnięte masło. Składniki mokre łączymy z suchymi. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut.

Pianka

  • 2 duże białka
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Białka, cukier i wodę umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Ubijamy mikserem przez 1 minutę. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Nad nim umieszczamy miskę z białkami (nie powinna dotykać powierzchni wody) i ubijamy przez równe 12 minut. Białka z każdą chwilą ubijania powinny być coraz gęstsze. Gotowe przekładamy do szprycy i wyciskamy spirale na babeczki. Babeczki umieszczamy w lodówce na 6 godzin.

Czekolada

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju (użyłem z oliwek)

Czekolady połamać i umieścić w szklanej misce razem z olejem. W garnku zagotować wodę. Nad nim umieścić miskę z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę przelać do filiżanki i zanurzać w niej piankowe spiralki. Babeczki odstawić do lodówki na 30-60 minut.


Składniki na 14 foremek na muffinki :)

Powiem szczerze, że jest to super rozwiązanie. Praktyczne i szybkie w wykonaniu, dzięki którym możemy cieszyć się pysznymi muffinkami nawet tam, gdzie nie posiadamy przy sobie formy. Oczywiście można je upiec w samych papilotkach, jadnak zaowocuje to płaskimi muffinkami. Sposób na foremki domowej roboty pochodzi z tego bloga. Polecam!

  • 14 pasków folii aluminiowej o wymiarach 14 na 28 cm
  • 14 kwadratów papieru do pieczenia (ewentualnie śniadaniowego) o wymiarach 12 na 12 cm

Paski folii aluminiowej składamy na pół, tak aby powstał nam kwadrat. Na środku stawiamy szklankę (użyłem szklanki o średnicy 5 cm) i przykładamy dokładnie folię do szklanki. Do środka wkładamy papier i powtarzamy etap ze szklanką.

* jeżeli użyjemy foremek własnej roboty


sobota, 25 czerwca 2011
TORT TRUSKAWKOWO-WANILIOWY

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wodę i cukier. Po 2 minutach dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Tłuszczem smarujemy i posypujemy bułką tartą tylko spód tortownicy. Przekłądamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa waniliowa

  • opakowanie masy wanilowej Deco Morreno
  • 300 ml mleka
  • ewentualnie 100 g masła

Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Masa truskawkowa

  • opakowanie "Śnieżki"
  • 200 ml mleka
  • galaretka truskawkowa
  • ok. 200 g truskawek

Truskawki miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy do truskawek. Odstawiamy do lodówki. "Śnieżkę" ubijamy z mlekiem na sztywno. Dodajemy tężejące truskawki i wszystko dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Ponadto

  • 800 g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Spód umieszczamy w tortownicy i wykładamy prawie całą masę wanilową. Na to układamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy biszkoptem. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki truskawki i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wyjmujemy i zalewamy truskawki. Tort umieszczamy w zamrażalniku na kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy tort z zamrażalnika i przekładamy go z tortownicy na tacę. Boki tortu smarujemy dokładnie masą truskawkową. Przy użyciu szprycy cukierniczej oraz masy truskawkowej i pozostałej masy waniliowej ozdabiamy tort.


15:28, galeriasmaku2 , TORTY
Link Komentarze (6) »
czwartek, 23 czerwca 2011
KASZA MANNA Z MASŁEM

Niestety, nie zdołałem zrobić zdjęcia. Mimo to postanowiłem dodać przepis, ponieważ według mnie jest to zaraz po kremowej kaszce mannej z przepisu dorotus76, najlepszy sposób na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Autorem przepisu jestem ja :) Polecam!

Składniki na 2 porcje

  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyźki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka masła

W garnuszku zagotowujemy szklankę mleka ze śmietaną, solą i cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną. Wlewamy, ciągle mieszając, na wrzące mleko. Gotujemy przez 3-4 minuty, od czau do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z masłem. Podajemy z sokiem wiśniowym, owocami... wedle upodobań.

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Składniki

  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 110 g masła
  • 250 g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • wiśnie

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszając (lub miksując na najniższych obrotach miksera) dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę przesiewamy dwukrotnie i mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy. Masło roztapiamy i studzimy. Wlewamy cienkim strumieniem do ciasta. Do blaszki do pieczenia muffin wkładamy papilotki. Na spód kładziemy po dwie wiśnie, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Na wierzch kładziemy kolejne dwie wiśnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C (lub 150 stopni C, jeżeli pieczemy z termoobiegiem) piekarniku przez 20 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9