Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 28 sierpnia 2011
SZARLOTKA Z BRZOSKWINIOWĄ NUTĄ

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru lub cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar soku z jabłek).

Nadzienie

  • 4-5 dużych jabłek
  • 2 brzoskwinie
  • cukier (ilość zależy od jabłek)
  • pół łyżeczki cynamonu

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z cukrem i cynamonem. Jabłka wykładamy na ciasto. Brzoskwinie myjemy, kroimy na cztery części, następnie w cienkie plasterki. Brzoskwinie układamy na jabłkach.

Wierzch przykrywamy pozostałym ciastem lub bawimy się w paseczki (kratkę) tak jak u mnie. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Smacznego!

niedziela, 21 sierpnia 2011
BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki na ok. 10 babeczek

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki (200 g)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wody
  • 125 g margaryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wcześniej posmarowane tłuszczem i lekko posypane bułką tartą foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 18 minut. Wyciągamy babeczki z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.

Krem budyniowy

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 margaryny lub kostka (200 g) masła
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W 3/4 szklanki mleka rozprowadzamy obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy. Ciągle mieszając wlewamy mleko z mąkami. Gotujemy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem. Ciągle ucierając dodajemy po jednej łyżce budyń. Gotowy krem odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na godzinę z czego na ostatnie 10 minut chłodzenia wkładamy do zamrażalnika. Kremem wypełniamy babeczki. Najlepiej smakują z owocami takimi jak kiwi, truskawki, mandarynki czy czerwona porzeczka, a także z czekoladą. Ja akurat w domu posiadałem tylko czarną porzeczkę, a do sklepu po inne owoce po prostu nie chciało mi  się iść mimo iż sklep mam niemalże pod nosem. Leniuch ze mnie i tyle :)

Smacznego!

niedziela, 14 sierpnia 2011
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Wiem, że dość długo już nic nowego na blogu się nie pojawiało ale spróbuję to naprawić... :) Szarlotka jest wspaniała, krucha, po prostu rozpływa się w ustach. Można ją jeść, jeść i jeść niestety kiedyś się skończy, a jak jeszcze w jedzeniu pomogą nam inni domownicy, to już całkiem... nie ma śladu po paru godzinach! Polecam.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • pół szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części.

Nadzienie

  • 12 kwaskowatych jabłek
  • ok. 8 łyżeczek cukru (na początku należy dać mniej, jeżeli jabłka będą kwaśne dosłodzić)
  • łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić, dodać cynamon. Wymieszać.

Prostokątną formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim dno formy. Posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek). Na ciasto przekładamy jabłka. Równomiernie rozprowadzamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch. Ciasto można także schłodzić w zamrażalniku i zetrzeć na tarce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 minut.

Smacznego!

piątek, 15 lipca 2011
ZATAPIANE ROGALIKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Jeszcze przed wyjazdem zachciało mi się czegoś słodkiego. Padło na rogaliki zatapiane, a że akurat mam w domu bardzo dużo czarnej porzeczki, z nią je zrobiłem. Rogaliki są pyszne, lekko kruche z wierzchu a mięciutkie i puszyste od wewnątrz. Hmm... Polecam! Przepis częściowo zaczerpnąłem ze strony Domowe Wypieki.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g drożdży

Nadzienie

  • 3 szklanki czarnej porzeczki
  • ok. 2,5 szklanki cukru

Ciepłe mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, cukrem pudrem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Margarynę lub masło rozpuszczamy. Do większej miski przekładamy pozostałą mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka i tłuszcz. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aż do powstania jednolitej gęstej masy. Zagniatamy (nie zbyt długo). Ciasto przekadamy na lnianą ściereczkę i dokładnie zawijamy, zostawiając trochę miejsca. Wkładamy do naczynia z bardzo zimną wodą, i zostawiamy na 15 minut (jeżeli ciasto po wsadzeniu do wody od razu wypływa, należy je chwilę przytrzymać pod powierzchnią wody i pozostawić do końca wymaganego czasu, z pewnością urośnie). Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je z wody i zdejmujemy ściereczkę. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 8 trójkątów (tak jak pizzę).

Przygotowujemy dżem. Czarną porzeczkę myjemy. Do garnuszka wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Przekładamy owoce. Smażymy przez 10 minut i dodajemy 2 szklanki cukru, smażymy kolejne 10 minut i dodajemy pozostały cukier. Smażymy przez 40-50 minut (mają być wyczuwalne owoce). Odstawiamy na 3 godziny do ostygnięcia.

Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy od podstawy, tworząc rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej 3 łyżkami oleju. Rogaliki smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe studzimy na kratce, i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

środa, 13 lipca 2011
PRZERWA WAKACYJNA :)

Witajcie!

W dniach 15.07 - 29.07 będę na upragnionych wakacjach. W tym czasie na Galerii Smaku planuję przerwę, gdyż praktycznie nie będę miał dostępu do internetu. Mam nadzieję, że zaczekacie cierpliwie :)

Pozdrawiam!   

sobota, 09 lipca 2011
MUFFINKI Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • porcja domowego mleka zagęszczonego
  • jeżeli chcemy aby muffinki były nadziewane: dżem, marmolada lub konfitura

W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej łączymy jajko z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Przygotowujemy foremki na muffinki domowej roboty. Do każdej nakładamy 1,5 łyżki ciasta, na to ok. 2 łyżeczek mleka zagęszczonego i kolejną warstwę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 25 minut.


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9