Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 14 kwietnia 2012
KEKS

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • bakalie (u mnie mango, cytron, ananas, rodzynki)

Wykonanie

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe. Dodajemy kolejno po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Następnie do masy dodajemy stopniowo po 2 łyżki połowę mąki. Wlewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Bakalie mieszamy z łyżką mąki. Na końcu ciasto łączymy z aromatem i bakaliami. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 60 minut. Jeżeli używamy formy typowo keksowej czas pieczenia będzie zależał od jej wielkości i wyniesie ok. 70 minut. 

poniedziałek, 09 kwietnia 2012
PANI WALEWSKA

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 6 żółtek
  • 200 g margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części.

Beza

  • 6 białek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo, małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Masa

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać aromat i zmiksować.

Ponadto

  • 560 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu).

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić.

niedziela, 08 kwietnia 2012
WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Zdrowych, pogodnych, pełnych wiary, nadziei i miłości Świąt Wielkanocnych. Radosnego, wiosennego nastroju i serdecznych spotkań w gronie najbliższych.

sobota, 07 kwietnia 2012
MAZUREK CZEKOLADOWY

Składniki

  • 350 g mąki
  • 50 g cukru lub cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • łyżka śmietany
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą wylepiamy spód formy (wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką). Z mniejszej części lepimy warkocz i oblepiamy nim dookoła ciasto. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Masa czekoladowa

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • szklanka śmietany 30% lub 36%
  • łyżka masła
  • 3 łyżki wody

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę. Do mniejszego wlewamy wodę i umieszczamy go w większym. Dodajemy czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Gotową rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania.


niedziela, 25 marca 2012
BABKA Z JABŁKAMI

Składniki

  • 190 g miękkiej margaryny
  • 255 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 duże jabłka

Wykonanie

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy przez ok. 10 minut do uzyskania jasnej masy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przekładamy mniejszą połowę ciasta na to układamy pokrojone jabłka i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Na wierzchu układamy jabłka. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut (długość pieczenia uzależniona jest od wielkości użytej formy). Po upieczeniu babkę można polukrować. 

piątek, 23 grudnia 2011
ŻYCZENIA

Wszystkim odwiedzającym mojego bloga,

życzę dużo szczęścia, radości i pomyślności,

Świąt spędzonych w miłym, rodzinnym gronie,

aby nadchodzący Nowy Rok był jeszcze lepszy,

i oczywiście pełny pysznych wypieków!


PS.  Bardzo, ale to bardzo przepraszam za moją długą nieobecność na blogu,

jednak na prawdę szkoła mi nie pozwala na zbyt dużo... Postaram się to

oczywiście nadrobić :)

 

W E S O Ł Y C H           Ś W I Ą T

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9