Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 28 sierpnia 2011
SZARLOTKA Z BRZOSKWINIOWĄ NUTĄ

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru lub cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar soku z jabłek).

Nadzienie

  • 4-5 dużych jabłek
  • 2 brzoskwinie
  • cukier (ilość zależy od jabłek)
  • pół łyżeczki cynamonu

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy z cukrem i cynamonem. Jabłka wykładamy na ciasto. Brzoskwinie myjemy, kroimy na cztery części, następnie w cienkie plasterki. Brzoskwinie układamy na jabłkach.

Wierzch przykrywamy pozostałym ciastem lub bawimy się w paseczki (kratkę) tak jak u mnie. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Smacznego!

niedziela, 21 sierpnia 2011
BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki na ok. 10 babeczek

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki (200 g)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wody
  • 125 g margaryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wcześniej posmarowane tłuszczem i lekko posypane bułką tartą foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 18 minut. Wyciągamy babeczki z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.

Krem budyniowy

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 margaryny lub kostka (200 g) masła
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W 3/4 szklanki mleka rozprowadzamy obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy. Ciągle mieszając wlewamy mleko z mąkami. Gotujemy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem. Ciągle ucierając dodajemy po jednej łyżce budyń. Gotowy krem odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na godzinę z czego na ostatnie 10 minut chłodzenia wkładamy do zamrażalnika. Kremem wypełniamy babeczki. Najlepiej smakują z owocami takimi jak kiwi, truskawki, mandarynki czy czerwona porzeczka, a także z czekoladą. Ja akurat w domu posiadałem tylko czarną porzeczkę, a do sklepu po inne owoce po prostu nie chciało mi  się iść mimo iż sklep mam niemalże pod nosem. Leniuch ze mnie i tyle :)

Smacznego!

niedziela, 14 sierpnia 2011
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Wiem, że dość długo już nic nowego na blogu się nie pojawiało ale spróbuję to naprawić... :) Szarlotka jest wspaniała, krucha, po prostu rozpływa się w ustach. Można ją jeść, jeść i jeść niestety kiedyś się skończy, a jak jeszcze w jedzeniu pomogą nam inni domownicy, to już całkiem... nie ma śladu po paru godzinach! Polecam.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • pół szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części.

Nadzienie

  • 12 kwaskowatych jabłek
  • ok. 8 łyżeczek cukru (na początku należy dać mniej, jeżeli jabłka będą kwaśne dosłodzić)
  • łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić, dodać cynamon. Wymieszać.

Prostokątną formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim dno formy. Posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek). Na ciasto przekładamy jabłka. Równomiernie rozprowadzamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy wierzch. Ciasto można także schłodzić w zamrażalniku i zetrzeć na tarce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 minut.

Smacznego!