Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
piątek, 15 lipca 2011
ZATAPIANE ROGALIKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Jeszcze przed wyjazdem zachciało mi się czegoś słodkiego. Padło na rogaliki zatapiane, a że akurat mam w domu bardzo dużo czarnej porzeczki, z nią je zrobiłem. Rogaliki są pyszne, lekko kruche z wierzchu a mięciutkie i puszyste od wewnątrz. Hmm... Polecam! Przepis częściowo zaczerpnąłem ze strony Domowe Wypieki.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g drożdży

Nadzienie

  • 3 szklanki czarnej porzeczki
  • ok. 2,5 szklanki cukru

Ciepłe mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, cukrem pudrem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Margarynę lub masło rozpuszczamy. Do większej miski przekładamy pozostałą mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka i tłuszcz. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aż do powstania jednolitej gęstej masy. Zagniatamy (nie zbyt długo). Ciasto przekadamy na lnianą ściereczkę i dokładnie zawijamy, zostawiając trochę miejsca. Wkładamy do naczynia z bardzo zimną wodą, i zostawiamy na 15 minut (jeżeli ciasto po wsadzeniu do wody od razu wypływa, należy je chwilę przytrzymać pod powierzchnią wody i pozostawić do końca wymaganego czasu, z pewnością urośnie). Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je z wody i zdejmujemy ściereczkę. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 8 trójkątów (tak jak pizzę).

Przygotowujemy dżem. Czarną porzeczkę myjemy. Do garnuszka wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Przekładamy owoce. Smażymy przez 10 minut i dodajemy 2 szklanki cukru, smażymy kolejne 10 minut i dodajemy pozostały cukier. Smażymy przez 40-50 minut (mają być wyczuwalne owoce). Odstawiamy na 3 godziny do ostygnięcia.

Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy od podstawy, tworząc rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej 3 łyżkami oleju. Rogaliki smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe studzimy na kratce, i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

środa, 13 lipca 2011
PRZERWA WAKACYJNA :)

Witajcie!

W dniach 15.07 - 29.07 będę na upragnionych wakacjach. W tym czasie na Galerii Smaku planuję przerwę, gdyż praktycznie nie będę miał dostępu do internetu. Mam nadzieję, że zaczekacie cierpliwie :)

Pozdrawiam!   

sobota, 09 lipca 2011
MUFFINKI Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • porcja domowego mleka zagęszczonego
  • jeżeli chcemy aby muffinki były nadziewane: dżem, marmolada lub konfitura

W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej łączymy jajko z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Przygotowujemy foremki na muffinki domowej roboty. Do każdej nakładamy 1,5 łyżki ciasta, na to ok. 2 łyżeczek mleka zagęszczonego i kolejną warstwę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 25 minut.


piątek, 08 lipca 2011
DOMOWE MLEKO ZAGĘSZCZONE

Zapewne nie raz kupowaliście gotowe mleko czy to słodzone czy nie w puszcze. U mnie koszt jednej takiej puszki to ok. 5-6 zł. Teraz możecie je przygotować sami :) Ha, jak widać na wszystko są sposoby... :D

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru

Mleko z cukrem mieszamy w garnuszku i gotujemy przez godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (należy uważać aby nie wykipiało). Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

WSKAZÓWKA 1: Mleko po gotowaniu go przez godzinę zyska lekko złotawy kolor, jeżeli chcemy aby było ono białe, należy gotować je przez ok. 30 minut.

WSKAZÓWKA 2: Mleko po ugotowani jest dość rzadkie, jeżeli chcemy uzyskać gęstsze należy dodać więcej cukru, wg uznania :) lub przełożyć mleko do np. niedużej keksówki (wyłożonej folią spożywczą) i wstawić do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny, po tym czasie powinno być w miarę gęste.

WSKAZÓWKA 3: Jeżeli chcemy wykorzystać nasze mleko do np. domowych krówek należy je gotować do momentu uzyskania gęstości mniej więcej śmietany oraz  dodać do niego łyżkę masła i dokładnie wymieszać lub zmiksować.


Przepis bierze udział w akcji Domowy wyrób

Domowy wyrób

niedziela, 03 lipca 2011
CIASTO BANANOWE

Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i bardzo mięciutkie. Zdecydowanie polecam tym, którzy je po prostu lubią, lub jeszcze nigdy nie próbowali. U mnie się ono zbytnio "nie przyjęło". Ale i tak znikło w mknieniu oka :) Według mnie idealnie do tego ciasta będzie pasował lukier cytrynowy. Aby bardziej podkreślić smak ciasta można także dodać pół łyżeczki cynamonu, będzie równie dobre. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średnie dojrzałe banany

Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.

Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).

Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.

Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.

Przekładamy do blaszki (użyłem keksowej o wymiarach 25 cm na 12 cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 50 minut.. Pierwsze 35 minut pieczemy w 190 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.


piątek, 01 lipca 2011
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI (PRZEPIS II) ORAZ DOMOWE FOREMKI NA MUFFINKI

Składniki na 14 muffinek*

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 1/3 kostki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka świeżych wiśni

W jednej misce łączymy składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. W drugiej, łączymy skłądniki mokre, czyli jajko, mleko i uprzednio rozpuszczone i ostygnięte masło. Składniki mokre łączymy z suchymi. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut.

Pianka

  • 2 duże białka
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Białka, cukier i wodę umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Ubijamy mikserem przez 1 minutę. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Nad nim umieszczamy miskę z białkami (nie powinna dotykać powierzchni wody) i ubijamy przez równe 12 minut. Białka z każdą chwilą ubijania powinny być coraz gęstsze. Gotowe przekładamy do szprycy i wyciskamy spirale na babeczki. Babeczki umieszczamy w lodówce na 6 godzin.

Czekolada

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju (użyłem z oliwek)

Czekolady połamać i umieścić w szklanej misce razem z olejem. W garnku zagotować wodę. Nad nim umieścić miskę z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę przelać do filiżanki i zanurzać w niej piankowe spiralki. Babeczki odstawić do lodówki na 30-60 minut.


Składniki na 14 foremek na muffinki :)

Powiem szczerze, że jest to super rozwiązanie. Praktyczne i szybkie w wykonaniu, dzięki którym możemy cieszyć się pysznymi muffinkami nawet tam, gdzie nie posiadamy przy sobie formy. Oczywiście można je upiec w samych papilotkach, jadnak zaowocuje to płaskimi muffinkami. Sposób na foremki domowej roboty pochodzi z tego bloga. Polecam!

  • 14 pasków folii aluminiowej o wymiarach 14 na 28 cm
  • 14 kwadratów papieru do pieczenia (ewentualnie śniadaniowego) o wymiarach 12 na 12 cm

Paski folii aluminiowej składamy na pół, tak aby powstał nam kwadrat. Na środku stawiamy szklankę (użyłem szklanki o średnicy 5 cm) i przykładamy dokładnie folię do szklanki. Do środka wkładamy papier i powtarzamy etap ze szklanką.

* jeżeli użyjemy foremek własnej roboty