Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 25 czerwca 2011
TORT TRUSKAWKOWO-WANILIOWY

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wodę i cukier. Po 2 minutach dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Tłuszczem smarujemy i posypujemy bułką tartą tylko spód tortownicy. Przekłądamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa waniliowa

  • opakowanie masy wanilowej Deco Morreno
  • 300 ml mleka
  • ewentualnie 100 g masła

Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Masa truskawkowa

  • opakowanie "Śnieżki"
  • 200 ml mleka
  • galaretka truskawkowa
  • ok. 200 g truskawek

Truskawki miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy do truskawek. Odstawiamy do lodówki. "Śnieżkę" ubijamy z mlekiem na sztywno. Dodajemy tężejące truskawki i wszystko dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Ponadto

  • 800 g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Spód umieszczamy w tortownicy i wykładamy prawie całą masę wanilową. Na to układamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy biszkoptem. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki truskawki i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wyjmujemy i zalewamy truskawki. Tort umieszczamy w zamrażalniku na kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy tort z zamrażalnika i przekładamy go z tortownicy na tacę. Boki tortu smarujemy dokładnie masą truskawkową. Przy użyciu szprycy cukierniczej oraz masy truskawkowej i pozostałej masy waniliowej ozdabiamy tort.


15:28, galeriasmaku2 , TORTY
Link Komentarze (6) »
czwartek, 23 czerwca 2011
KASZA MANNA Z MASŁEM

Niestety, nie zdołałem zrobić zdjęcia. Mimo to postanowiłem dodać przepis, ponieważ według mnie jest to zaraz po kremowej kaszce mannej z przepisu dorotus76, najlepszy sposób na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Autorem przepisu jestem ja :) Polecam!

Składniki na 2 porcje

  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyźki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka masła

W garnuszku zagotowujemy szklankę mleka ze śmietaną, solą i cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną. Wlewamy, ciągle mieszając, na wrzące mleko. Gotujemy przez 3-4 minuty, od czau do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z masłem. Podajemy z sokiem wiśniowym, owocami... wedle upodobań.

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Składniki

  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 110 g masła
  • 250 g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • wiśnie

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszając (lub miksując na najniższych obrotach miksera) dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę przesiewamy dwukrotnie i mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy. Masło roztapiamy i studzimy. Wlewamy cienkim strumieniem do ciasta. Do blaszki do pieczenia muffin wkładamy papilotki. Na spód kładziemy po dwie wiśnie, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Na wierzch kładziemy kolejne dwie wiśnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C (lub 150 stopni C, jeżeli pieczemy z termoobiegiem) piekarniku przez 20 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.


niedziela, 19 czerwca 2011
CYTRYNOWY KEKS WALDORF ASTORIA

Ciasto przepyszne! Wilgotne i bardzo mocno cytrynowe - coś dla wielbicieli cytrusowych ciast. Przepis pochodzi z Galerii Potraw.

Składniki

  • szklanka + 3,5 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 kieliszki świeżego soku z cytryny
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 6 łyżek masła

Mikserem łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera aż do uzyskania gładkiej masy. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy trzepaczką ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodajemy do masy razem ze skórką cytrynową. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy (najlepiej keksowej) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku przez ok. 50-65 minut. Gotowe ciasto można polać lukrem cytrynowym.

czwartek, 16 czerwca 2011
PĄCZKI HISZPAŃSKIE

Uwielbiane przez wszystkich. Można je podawać w wersji słodkiej - z lukrem, lub jeść zaraz po usmażeniu, jeżeli nie przepadamy lub po prostu nie mamy ochoty na coś słodkiego. W sklepach i cukierniach można je spotkać pod nazwą gniazdka. Ciasto parzone, bo właśnie z niego są wykonane, po usmażeniu jest wilgotne i co najważniejsze bardzo dobre.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • szczypta soli

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek wody
  • 3-4 łyżeczki świeżego soku z cytryny

W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Zmniejszamy ogień. Mąkę przesiewamy i dodajemy jednym ruchem do wody. Miksujemy aż do uzyskania gęstej gładkiej masy. Studzimy. Miksując wbijamy kolejno jajka. Przy ostatnim jajku należy ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Papier pergaminowy tniemy na kwadraty o boku ok. 10 cm i smarujemy odrobiną tłuszczu. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier pergaminowy. Smażymy (papierem do góry - po 1 minucie należy go usunąć) na głębokim oleju przez 4-5 minuty z każdej strony. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. Przestygnięte pączki (lub jak kto woli - gniazdka) polewamy gotowym lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia.

sobota, 11 czerwca 2011
GALARETKI W MISECZKACH Z POMARAŃCZY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Idealny przysmak na różne imprezy. Doskonale sprawdzi się jako deser podczas imienin czy urodzin najmłodzych domowników, ale nie jest nigdzie przecież napisane, że Ci więksi nie mogą go skosztować :) Polecam!

Składniki

  • 4 pomarańcze
  • galaretka o smaku agrestowym
  • galaretka o smaku cytrynowym
  • bita śmietana w proszku
  • 200 ml mleka

Pomarańcze przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Galaretki przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu (można dać mniej wody), odstawiamy w chłodne (ale nie do lodówki) miejsce do przestygnięcia. Do połówek pomarańczy wlewamy po 3 łyżki galaretki cytrynowej, odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut aż do ścięcia. Po tym czasie na cytrynową galaretkę wylewamy agrestową i ponownie chłodzimy. Bitą śmietanę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotową dekorujemy galaretki.

 
1 , 2