Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 13 maja 2012
CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 2 pomarańczy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Stopniowo dodajemy do masy. Cienkim strumieniem wlewamy masło. Białka łączymy z masą. Na koniec wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Na zewnątrz okładamy dookoła folią aluminiową. Przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę i wstawiamy na niższy poziom w piekarniku niż ten, na którym będzie piekło się ciasto. Wkładamy formę z ciastem. Pieczemy przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu lukrujemy. 



wtorek, 01 maja 2012
LETNIE CIASTO A'LA SERNIK NA ZIMNO

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 180 g mąki przesianej
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy wodę i cukier puder. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy kolejno po jednym żółtku. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Łączymy łyżką! Na koniec dodajemy aromat. Smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką tylko spód tortownicy. Przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa

  • 400 g śmietany 12% lub 18%
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wody
  • galaretka pomarańczowa na wierzch

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie (500 ml) i odstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę łączymy ze śmietaną i mlekiem. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Tak powstałą masę wykładamy na biszkopt. Chłodzimy przez 20 minut w lodówce następnie przez 10 minut w zamrażalniku. W tym czasie przygotowujemy galaretkę pomarańczową według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną wylewamy na masę. Całość chłodzimy ok. godziny w lodówce.