Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 29 maja 2011
RACUCHY DROŻDŻOWE

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1-2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godziny).

Ciasto nabieramy łyżką, uprzednio namoczoną w oleju, by ciasto łatwo się odkleiło. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z czym tylko lubicie, z dżemem, czekoladą itd., mi najlepiej smakują opruszone cukrem pudrem.

sobota, 28 maja 2011
CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Składniki

  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 500 g mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki wody
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dowolne owoce (u mnie wiśnie z kompotu)

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać 1/3 szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wlewamy mleko, masło i wodę, dodajemy 3 czubate łyżki cukru i jajko. Wszystko dokładnie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch układamy owoce. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośniecia.

Kruszonka

  • 1/4 kostki margaryny
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.

Gotową kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wiśnie.

Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut.

 

czwartek, 26 maja 2011
CIASTO Z TRUSKAWKAMI

To ciasto jest przepyszne. Puszyste, pachnące owocami. Po prostu nie można tego opisać słowami. Oczywiście owoce można użyć przeróżne, ja robiłem to ciasto już z wiśniami, jabłkami, nektarynkami, rabarbarem a teraz z truskawkami. Przepis warty polecenia! :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki

  • 120 g masła
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g świeżych truskawek

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kolei jajka, szczyptę soli i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i układamy owoce (ja truskawki pokroiłem na ćwiartki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 22 maja 2011
KRUCHA SZARLOTKA POD BEZOWĄ KOŁDERKĄ

Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy przełożyć ciasto.

Beza

  • 2 białka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.

Ponadto

  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon oraz gdy jabłka są kwaśnie dodać cukier. Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je bezą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

wtorek, 17 maja 2011
JOGURTOWE PLACUSZKI Z JABŁKAMI

Delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach placuszki. Idealne na podwieczorek, pyszne są zarówno na ciepło jak i na zimno, jak kto woli.

Składniki

  • 1/5 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jabłka

Margarynę topimy, odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno, ciągle miksując: jogurt, 1 szklankę mąki, margarynę, wodę gazowaną, pozostałą mąkę i mleko. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z ciastem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem.

sobota, 14 maja 2011
JABŁKA W CIEŚCIE

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • jabłka (ich ilość uzależniona jest od wielkości zarówno formy jak i jabłek)
  • cynamon
  • rodzynki (ok. 100 g)

Z margaryny, serka, mąki, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i przekłądamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. W zagłębienia jabłek wkładamy rodzynki. Jabłka układamy na cieście wydrążeniem do dołu. Posypujemy cynamonem. Dokładnie przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C na złoty kolor (moje piekło się 35 minut). Po upieczeniu polewamy lukrem.

 
1 , 2