Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 15 kwietnia 2012
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Składniki

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Rozczyn drożdżowy

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka śmietany

Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże, cukier i śmietanę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Łączymy mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i jajkiem. Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w koło i kroimy tak jak pizze. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka formułując rogaliki. Układamy na blaszce posmarowanej lekko tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 15-20 minut.

sobota, 14 kwietnia 2012
KEKS

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • bakalie (u mnie mango, cytron, ananas, rodzynki)

Wykonanie

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe. Dodajemy kolejno po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Następnie do masy dodajemy stopniowo po 2 łyżki połowę mąki. Wlewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Bakalie mieszamy z łyżką mąki. Na końcu ciasto łączymy z aromatem i bakaliami. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 60 minut. Jeżeli używamy formy typowo keksowej czas pieczenia będzie zależał od jej wielkości i wyniesie ok. 70 minut. 

poniedziałek, 09 kwietnia 2012
PANI WALEWSKA

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 6 żółtek
  • 200 g margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części.

Beza

  • 6 białek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo, małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Masa

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać aromat i zmiksować.

Ponadto

  • 560 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu).

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić.

niedziela, 08 kwietnia 2012
WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Zdrowych, pogodnych, pełnych wiary, nadziei i miłości Świąt Wielkanocnych. Radosnego, wiosennego nastroju i serdecznych spotkań w gronie najbliższych.

sobota, 07 kwietnia 2012
MAZUREK CZEKOLADOWY

Składniki

  • 350 g mąki
  • 50 g cukru lub cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • łyżka śmietany
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą wylepiamy spód formy (wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką). Z mniejszej części lepimy warkocz i oblepiamy nim dookoła ciasto. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Masa czekoladowa

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • szklanka śmietany 30% lub 36%
  • łyżka masła
  • 3 łyżki wody

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę. Do mniejszego wlewamy wodę i umieszczamy go w większym. Dodajemy czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Gotową rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania.