Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 30 kwietnia 2011
ZDECYDUJ CO MAM UPIEC

Od dzisiaj będziecie mogli głosować jakie ciasto mam upiec. Zwycięskie ciasto upiekę za tydzień w sobotę. A więc zapraszam do głosowania!



SONDA
Co mam upiec?
Ciasto Delicje (10) 59% 59%
Babka kolorowa (3) 18% 18%
Babka bez mąki (4) 24% 24%

Łącznie oddano 17 głosów 

20:18, galeriasmaku2 , Z INNEJ BECZKI
Link Komentarze (1) »
CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

Lekkie, delikatne i aromatyczne ciasto. Bardzo polecam. Ja do tego przepisu powracam i będę powracał!

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • pomarańcza

Wykonanie

Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na jednloitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy. Przestygniętą margarynę wlać cienkim strumieniem, miksować na gładką masę. Pomarańczę sparzyć wrządkiem. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Z całej wycisnąć sok. Dodać kakao, sok i skórkę. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w 170 st. C przez 35 minut.


sobota, 23 kwietnia 2011
MAKOWIEC JAPOŃSKI

Składniki

  • 1,5 szklanki maku (200g)
  • 4 jabłka
  • 5 jajek
  • paczka rodzynek
  • opakowanie mieszanki kandyzowanych owoców
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • kostka Kasia
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • szklanka mleka

Wykonanie

Mleko zagotować, zalać mak, odstawić na godzinę. Mak odcedzić i zmielić 2 razy. Oddzielamy białka od żółtek, żółtka ucieramy z Kasią i cukrem pudrem na jednolitą masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Następnie dodajemy jabłka, mak, rodzynki i owoce. Dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki łączymy z masą. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyspaną bułką tartą formę i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy 50 minut.

Polewa czekoladowa

  • 100g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

W garnuszku topimy margarynę, dodajemy cukier puder, kakao i mleko. Podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do momentu połączenia się składników. Zdejmyjemy z ognia i dodajemy mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy aż masa będzie gładka.

Gotową polewą dekorujemy przestygnięte ciasto.

CYTRYNOWA BABKA PIASKOWA

Składniki

  • szklanka mąki tortowej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • kostka Kasia
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 cytryna

Wykonanie

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Do masy dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko i wymieszać z mąką ziemniaczaną, stopniowo dodawać do masy. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach, z połowy wycisnąć sok. Dodać do masy. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy z kominem (u mnie o średnicy 20cm) i piec w 160 st. C od 40 do 75 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości użytej formy. Moja siedziała 75 minut.

Lukier

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok i aromat. Ucieramy łyżką na gładki lukier.

Po upieczeniu i ostudzeniu babki, lukrujemy wierzch i posypujemy mieszanką kandyzowanych owoców.

piątek, 22 kwietnia 2011
MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki

    • 1 paczka wafli (kwadratowych)
    • 100g białej lub mlecznej czekolady
    • 3 łyżki śmietanki 36%
    • puszka słodzonego mleka skondensowanego (533g)
    • 1/2 kostki masła śmietankowego
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • pomarańcza do dekoracji

 

Wykonanie

Przygotowujemy kajmak: puszkę mleka zalewamy w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, pamiętając aby cały czas uzupełniać wyparowaną wodę. Puszka musi być cała zakryta wodą!

Robimy krem: czekoladę łamiemy, wkładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy na gładki krem.

Odcinamy ok. 1/3 wafli, tak aby powstał nam prostokąt. Smarujemy każdy przygotowanym kajmakiem (należy zostawić ok. 2-3 łyżki kajmaku na wierzch), układając jeden na drugi. Na wierzchu kładziemy ostatni nie posmarowany wafel. Owijamy folią spożywczą, dociskamy czymś ciężkim i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Zdejmujemy folię i smarujemy wierzch mazurka odłożonym kajmakiem. Brzegi dekorujemy kremem z czekolady i plasterkami pomarańczy.


wtorek, 19 kwietnia 2011
WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, życzę dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, mokrego dyngusa, mnóstwo wiosennego optymizmu oraz samych sukcesów!

 

Ze względu na brak czasu, przepisy na Wielkanocne ciasta dodam tuż przed świętami lub dopiero po nich.

 

WESOŁYCH ŚWIĄT :)

16:32, galeriasmaku2 , Z INNEJ BECZKI
Link Komentarze (3) »