Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
niedziela, 25 marca 2012
BABKA Z JABŁKAMI

Składniki

  • 190 g miękkiej margaryny
  • 255 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 duże jabłka

Wykonanie

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy przez ok. 10 minut do uzyskania jasnej masy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przekładamy mniejszą połowę ciasta na to układamy pokrojone jabłka i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Na wierzchu układamy jabłka. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut (długość pieczenia uzależniona jest od wielkości użytej formy). Po upieczeniu babkę można polukrować.