Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 26 marca 2011
BABECZKI CYTRYNOWE


Sobota, to taki dzień, kiedy chce się zjeść coś słodkiego, zwłaszcza jeśli za oknem niezbyt zachęcająca pogoda... Babeczki cytrynowe są niedość, że pyszne to jeszcze bardzo szybkie w wykonaniu. Polecam bardzo ten przepis.


Składniki na 9 dużych babeczek*

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki margaryny lub masła
  • kilka kropel olejku cytrynowego lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny

Wykonanie

W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W misce miksera łączymy mleko, jajko, roztopione masło lub margarynę, olejek i skórkę cytrynową. Stopniowo dodajemy mieszankę 'suchych składników'. Chwilę miksujemy. Foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną buki tartej. Napełniamy ciastem ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.


Składniki na lukier

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 4-5 łyżeczki cukru pudru
  • odrobina olejku cytrynowego

Wykonanie

Do kubeczka wlewamy sok z cytryny i wodę, następnie dodajemy cukier puder i olejek. Dokładnie mieszamy.

Babeczki podajemy polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.


* jeśli użyjemy małych foremek, babeczek wyjdzie więcej

niedziela, 20 marca 2011
EKSPRESOWY MURZYNEK

Idealny na niedzielne popołudnie, do kawy. Przepis ten sprawdzi się także dla niespodziwanych gości. Jest to prostsza i tańsza wersja popularnego murzynka, którego przepis również dodam w najbliższym czasie. Ekspresowy murzynek piekę już od jakiegoś czasu i tylko raz wyszedł mi zakalec, ale to był naprawdę na szybko robiony, więc się nawet zbytnio nie zdziwiłem.


Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody*
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki dżemu lub powideł**

Wykonanie

Mąkę, cukier, cynamon i kakao wsypujemy do miski i mieszamy, wlewamy mleko i olej, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko i sodę, dalej miksując. Mksujemy aż składniki dobrze się połączą. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą małej formy (najlepiej keksowej). Pieczemy 45 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarnika. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.


* w żadnym wypadku nie należy sody zastępować proszkiem do pieczenia, bo ciasto się nie uda!

** dżem nada ciastu wilgotności, jednak jeżeli nie mamy żadnego pod ręką to należy go pominąc, bez tego ciacho również się uda ;)

18:45, galeriasmaku2 , PIERNIKI
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 marca 2011
PLACUSZKI IDEALNE

Zapewne nie raz zastanawialiście się co zjeść na śniadanie lub kolację. Przedstawiam pyszne, delikatne i  puszyste placuszki, które rozpływają się w ustach. Idealnie smakują tradycyjnie z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem, czekoladą czy syropem klonowym.


Składniki na ok. 25-30 małych placuszków

  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Wykonanie

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Mieszając wlewać stopniowo mleko. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Placuszki smażyć* na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju lub całkowicie bez tłuszczu na patelni teflonowej.

* Podczas smażenia należy szczególnie uważać przy przewracaniu ich na drugą stronę, gdyż są bardzo delikatne!

** Czas smażenia u mnie wynosi zawsze ok. 30-60 sekund.

wtorek, 15 marca 2011
SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Nadszedł czas na pierwszy przepis. Nie ukończyłem jeszcze prac przy blogu ale mimo to postanowiłem dodać pierwsze pyszne ciacho! To połączenie kruchego ciasta z jabłkami i kremem budyniowym nadaje mu świetnego smaku. Aż chce się więcej i więcej...

Składniki na dużą prostokątną blachę

Na ciasto

  • 500g mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 250g margaryny Kasia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę

  • 1 kg jabłek (śmiało można dać więcej)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 900 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto (najlepiej w kolejności: mąka, Kasia, cukier, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka). Gotowe podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść na wyłożoną pergaminem i posmarowaną tłuszczem blaszkę. Ciasto posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na ciasto. 700 ml mleka zagotować. W 200 ml rozpuścić cukier i budyń w proszku. Do gotującego się mleka wlać budyń ciągle mieszając. Gotować aż będzie bardzo gęste. Gorący budyń wylać na jabłka. Gdy przestygnie rozwałkować drugą część ciasta i dokładnie przykryć budyń. Można także schłodzić ciasto w lodówce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec przez 50 minut.

Galeria Smaku wita!

Witam, na moim nowym blogu!

Ma to być nowoczesna forma starego zeszytu z przepisami i karteczek z zapiskami, które zawsze się gdzieś zapodziewały.

Będę tutaj co jakiś czas dodawał przepisy na wspaniałe, pyszne i domowe ciasta (a może i skuszę się do dodawania i innych potraw...hmm :)

Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten blog i będziecie tu powracać!

 

Pozdrawiam