Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
sobota, 09 lutego 2013
TORT URODZINOWY

Dzisiaj taki wpis na szybko, bez przepisu. Moja siostrzenica obchodzi dzisiaj 6. urodziny. Z tej okazji powstał taki oto tort :)



Tagi: tort urodziny
12:48, galeriasmaku2 , TORTY
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 24 grudnia 2012
WESOŁYCH ŚWIĄT !

 

Piękna jest radość w Święta, ciepłe są myśli o bliskich, niech pokój, miłość i szczęście otacza dzisiaj Was wszystkich. Niech blask żywej choinki rozświetla drogę na cały Nowy Rok !

niedziela, 23 września 2012
OSZUKANY SERNIK Z GRUSZKAMI

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • szklanka mąki przesianej
  • 2 łyżki kawy mielonej

Jajka i żółtka ucieramy z cukrem dość długo na jasny krem. Dodajemy olej i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu aż masa stanie się "biała". Na końcu dodajemy kawę. 

Masa

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 400g gęstej śmietany 18%

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Następnie wsypujemy budyń. Delikatnie mieszając dodajemy po łyżce śmietanę. 

Kruszonka

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki wody

Wszystkie składniki zagniatamy. 

  • ponadto 2 duże gruszki

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Układamy pokrojone w cząstki gruszki. Wylewamy masę "sernikową" i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 55 minut.


niedziela, 13 maja 2012
CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 2 pomarańczy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Stopniowo dodajemy do masy. Cienkim strumieniem wlewamy masło. Białka łączymy z masą. Na koniec wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Na zewnątrz okładamy dookoła folią aluminiową. Przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę i wstawiamy na niższy poziom w piekarniku niż ten, na którym będzie piekło się ciasto. Wkładamy formę z ciastem. Pieczemy przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu lukrujemy. 



wtorek, 01 maja 2012
LETNIE CIASTO A'LA SERNIK NA ZIMNO

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 180 g mąki przesianej
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy wodę i cukier puder. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy kolejno po jednym żółtku. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Łączymy łyżką! Na koniec dodajemy aromat. Smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką tylko spód tortownicy. Przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa

  • 400 g śmietany 12% lub 18%
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wody
  • galaretka pomarańczowa na wierzch

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie (500 ml) i odstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę łączymy ze śmietaną i mlekiem. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Tak powstałą masę wykładamy na biszkopt. Chłodzimy przez 20 minut w lodówce następnie przez 10 minut w zamrażalniku. W tym czasie przygotowujemy galaretkę pomarańczową według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną wylewamy na masę. Całość chłodzimy ok. godziny w lodówce. 

niedziela, 15 kwietnia 2012
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Składniki

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Rozczyn drożdżowy

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka śmietany

Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże, cukier i śmietanę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Łączymy mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i jajkiem. Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w koło i kroimy tak jak pizze. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka formułując rogaliki. Układamy na blaszce posmarowanej lekko tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 15-20 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9