Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
Blog > Komentarze do wpisu
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Składniki

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Rozczyn drożdżowy

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka śmietany

Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże, cukier i śmietanę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Łączymy mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i jajkiem. Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w koło i kroimy tak jak pizze. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka formułując rogaliki. Układamy na blaszce posmarowanej lekko tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 15-20 minut.

niedziela, 15 kwietnia 2012, galeriasmaku2

Polecane wpisy