Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
Blog > Komentarze do wpisu
PANI WALEWSKA

Składniki

Ciasto

  • 500 g m±ki
  • 6 żółtek
  • 200 g margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe czę¶ci.

Beza

  • 6 białek
  • łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywn± pianę. Następnie dodajemy stopniowo, małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy m±kę ziemniaczan±.

Masa

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 3 łyżki m±ki
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego

Jedn± szklankę mleka zagotować z cukrami. Drug± zmiksować z żółtkami i m±k± (jak na budyń), dodać do gotuj±cego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywaj±c foli± spożywcz±. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucieraj±c. Dodać aromat i zmiksować.

Ponadto

  • 560 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedn± czę¶ć ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezow± wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie post±pić z drug± czę¶ci± ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu).

Gotowe, ostudzone placki przełożyć mas± kremow±. Schłodzić.

poniedziałek, 09 kwietnia 2012, galeriasmaku2

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/11 09:10:21
Bardzo fajne , ciekawe ciasto :) Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
agattekh
2012/04/14 16:27:21
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta a wygl±da bardzo smakowicie :-)
-
2012/04/15 11:51:02
agattekh, to ciasto jest bardzo dobre, gor±co polecam !