Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
Blog > Komentarze do wpisu
MAZUREK CZEKOLADOWY

Składniki

  • 350 g m±ki
  • 50 g cukru lub cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • łyżka ¶mietany
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiow± i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie nierówne czę¶ci. Większ± wylepiamy spód formy (wysmarowanej tłuszczem i posypan± m±k±). Z mniejszej czę¶ci lepimy warkocz i oblepiamy nim dookoła ciasto. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyci±gamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Masa czekoladowa

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • szklanka ¶mietany 30% lub 36%
  • łyżka masła
  • 3 łyżki wody

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. W ¶redniej wielko¶ci garnku zagotowujemy wodę. Do mniejszego wlewamy wodę i umieszczamy go w większym. Dodajemy czekoladę, czekamy aż się rozpu¶ci. Dodajemy ¶mietanę i masło. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Gotow± rozsmarowujemy na wystudzonym cie¶cie. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania.


sobota, 07 kwietnia 2012, galeriasmaku2

Polecane wpisy

Komentarze
dusiowaa
2012/04/07 16:48:07
smakowity
wesołego alleluja
ps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej przy komentarzach...
-
ugotujmy
2012/04/08 12:39:59
pięknych
¦wi±t życzę
oprószonych cukrem pudrem
-
agattekh
2012/04/10 12:08:25
¦liczny ten mazurek, pewnie też smaczny :-)