Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
Blog > Komentarze do wpisu
KEKS

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • bakalie (u mnie mango, cytron, ananas, rodzynki)

Wykonanie

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe. Dodajemy kolejno po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Następnie do masy dodajemy stopniowo po 2 łyżki połowę mąki. Wlewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Bakalie mieszamy z łyżką mąki. Na końcu ciasto łączymy z aromatem i bakaliami. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 60 minut. Jeżeli używamy formy typowo keksowej czas pieczenia będzie zależał od jej wielkości i wyniesie ok. 70 minut. 

sobota, 14 kwietnia 2012, galeriasmaku2

Polecane wpisy