Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
Blog > Komentarze do wpisu
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI (PRZEPIS II) ORAZ DOMOWE FOREMKI NA MUFFINKI

Składniki na 14 muffinek*

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 1/3 kostki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka świeżych wiśni

W jednej misce łączymy składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. W drugiej, łączymy skłądniki mokre, czyli jajko, mleko i uprzednio rozpuszczone i ostygnięte masło. Składniki mokre łączymy z suchymi. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut.

Pianka

  • 2 duże białka
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Białka, cukier i wodę umieszczamy w szklanej lub metalowej misce. Ubijamy mikserem przez 1 minutę. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Nad nim umieszczamy miskę z białkami (nie powinna dotykać powierzchni wody) i ubijamy przez równe 12 minut. Białka z każdą chwilą ubijania powinny być coraz gęstsze. Gotowe przekładamy do szprycy i wyciskamy spirale na babeczki. Babeczki umieszczamy w lodówce na 6 godzin.

Czekolada

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju (użyłem z oliwek)

Czekolady połamać i umieścić w szklanej misce razem z olejem. W garnku zagotować wodę. Nad nim umieścić miskę z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę przelać do filiżanki i zanurzać w niej piankowe spiralki. Babeczki odstawić do lodówki na 30-60 minut.


Składniki na 14 foremek na muffinki :)

Powiem szczerze, że jest to super rozwiązanie. Praktyczne i szybkie w wykonaniu, dzięki którym możemy cieszyć się pysznymi muffinkami nawet tam, gdzie nie posiadamy przy sobie formy. Oczywiście można je upiec w samych papilotkach, jadnak zaowocuje to płaskimi muffinkami. Sposób na foremki domowej roboty pochodzi z tego bloga. Polecam!

  • 14 pasków folii aluminiowej o wymiarach 14 na 28 cm
  • 14 kwadratów papieru do pieczenia (ewentualnie śniadaniowego) o wymiarach 12 na 12 cm

Paski folii aluminiowej składamy na pół, tak aby powstał nam kwadrat. Na środku stawiamy szklankę (użyłem szklanki o średnicy 5 cm) i przykładamy dokładnie folię do szklanki. Do środka wkładamy papier i powtarzamy etap ze szklanką.

* jeżeli użyjemy foremek własnej roboty


piątek, 01 lipca 2011, galeriasmaku2

Komentarze
2011/07/01 19:17:57
pieknie sie prezentuja:)
-
2011/07/01 19:31:57
JAK MALOWANE
-
2011/07/01 20:09:41
świetne :) fajne mają czapeczki
-
2011/07/01 22:35:56
Mega apetyczne i jak pięknie wyglądają :)
-
2011/07/02 08:55:51
Dziękuję za miłe komentarze :)
-
2011/07/02 15:02:42
Chętnie zatopiłabym w nich zęby :)
-
2011/07/02 15:21:58
od-kuchni, ależ proszę bardzo ;D
-
2011/07/05 16:03:15
Jakie one śliczne ....
-
2011/07/12 11:59:55
Prześliczne muffinki, gratuluję!!

Dziękuję za udział w akcji :)
-
2011/07/13 17:19:28
Ojej ale muszą być pyszne! A jak wyglądają!!!!
-
2011/07/13 23:03:38
Dziękuję i polecam! :)
-
2011/07/14 16:35:02
Smakowite, uwielbiam połączenie wiśni i czekolady :)
Dziękuję za udział w akcji, Domi z kuchni :)
-
2011/10/08 16:25:07
co do foremek domowej roboty, papier śniadaniowy raczej się nie nadaje.. Musi być papier woskowany, a papier śniadaniowy raczej nie jest...
Fajnie widzieć że sporo osób korzysta z pomysłu na domowe foremki :) Pozdrawiam :)