Durszlak.pl Top Blogi
monitoring pozycji
Blog > Komentarze do wpisu
MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki

    • 1 paczka wafli (kwadratowych)
    • 100g białej lub mlecznej czekolady
    • 3 łyżki śmietanki 36%
    • puszka słodzonego mleka skondensowanego (533g)
    • 1/2 kostki masła śmietankowego
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • pomarańcza do dekoracji

 

Wykonanie

Przygotowujemy kajmak: puszkę mleka zalewamy w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny, pamiętając aby cały czas uzupełniać wyparowaną wodę. Puszka musi być cała zakryta wodą!

Robimy krem: czekoladę łamiemy, wkładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy na gładki krem.

Odcinamy ok. 1/3 wafli, tak aby powstał nam prostokąt. Smarujemy każdy przygotowanym kajmakiem (należy zostawić ok. 2-3 łyżki kajmaku na wierzch), układając jeden na drugi. Na wierzchu kładziemy ostatni nie posmarowany wafel. Owijamy folią spożywczą, dociskamy czymś ciężkim i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Zdejmujemy folię i smarujemy wierzch mazurka odłożonym kajmakiem. Brzegi dekorujemy kremem z czekolady i plasterkami pomarańczy.


piątek, 22 kwietnia 2011, galeriasmaku2

Polecane wpisy